Wednesday 10 August 2011

Best Practices (NOT!)

Jostakin syystä eksyin taas kerran JMB:n blogille ja tarrauduin maturiteettimallien arvosteluun. Siellä oli linkki No Best Practices -tekstiin. Olen tässä kesän mittaan miettinyt miten testausorganisaatiotamme pitäisi uudistaa, jotta se saadaan tehokkaaksi koko yrityksen läpi. Pähkäilyn tuloksena oli mm. testausprosessin uudistaminen, roolien selkeyttäminen, testaustaidon parantaminen sekä näkyvyyden kasvattaminen. Näiden mahdollistamiseksi tarvataan kutienkin ryhmä, joka hallitsee testauksen nyanssit ja eri organisaatiotahojen tarpeet testaukselle.

Näin syntyi idea testausarkkitehdista ja testaus steering groupista. Meillä organisaatiossa on olemassa steering grouppeja jos jonkinmoisia ja niiden pääasiallinen sisältö on suurinpiirtein
jakaa "best practicet" eli parhaat käytännöt koskien koodia, työkaluja, ympäristöjä ja palveluita.
Hip-kivaa! Parhaita käytäntöjä! Ja kun kaikki noudattavat parhaita käytäntöjä ei mikään voi mennä vikaan! Eihän! Eihän?

Itse pyrin kohti jatkuvaa kehitystä testauksen suhteen. Lisäksi on hienoinen kontekstitestausintoilija ja sitä kautta mielelläni kuuntelen JMB:n oppeja. Jokainen toimintamalli ja käytäntö on siis aina kiinnitetty kontekstiin ja aikaan. Kun molemmat muuttuvat, voidaanko sanoa että jokin ratkaisumalli on paras? Onko olemassa toista mallia joka on parempi kuin "paras käytäntö"? Voiko silloin sanoa, että on olemassa paras käytäntö?

Onko niin, että ihmiset laiskuudessaan ja aikataulupaineessa nojaavat näihin käytänteisiin? Joku saattaa käyttää tiettyä mallia jatkuvasti omassa työssään ja jättää huomiotta tehokkaammat, järkevämmät mallit. Joku kaavoihinkangistunut nojaa vain ".Net Best Practises" -ohjenuoraan ja tekee samanlaista koodia koko elämänsä. Sitten on niitä, jotka tekevät huikeaa innovaatiota, rikkovat rajoja ja haastavat auktoriteetteja! Nämä "betterpraktisistit" ovat mielestäni se voima joka vie eri aloja eteenpäin: he eivät jää vatvomaan "parhaita käytäntöjä" vaan he puskevat eteenpäin ja vievät oman työnsä uudelle tasolle! Muut matkivat ja tekevät hänen malleistaan "parhaita", jolloin innovaattori jatkaa työtään ja etenee taas korkeammalle.

Kumpi sinä olet: Best Practice -mies (/-nainen) vai Better Practice -tyyppi?

2 comments:

  1. Moro Pekka,

    Mainiota settiä jälleen kerran! Mä pystyn sanomaan, että haluaisin olla se Better Practice -tyyppi. Se mitä me testausihmiset sitten oikeasti ollaan riippuu kai siitä minkälaisena kollegat meitä pitävät :)

    T.Antti

    ReplyDelete
  2. Pystytkö vaikuttamaan kollegoidesi mielipiteeseen omilla asenteilla? Jos tuet ja inspiroit ympärilläoleviasi, niin eikös ihmiset väistämättä ajattele sinun olevan "gurumpi"? Tuo "guru"-sana on meinaan sellainen, että siihen voisin tarttua pidemmäksi aikaa, mutta jätetään sille lokero vielä auki. ;)

    ReplyDelete