Monday, 25 July 2011

Testausheuristiikat 4/7

SFDPOT
Mallit ja mitattavat asiat. Jokaisessa tuotteessa on mitattavia asioita: pituus, leveys, kestävyys paineen alla, suorituskyky, jne. SFDPOT pureutuu näihin mitattaviin asioihin. S = Stucture, F = Functions, D = Data, P = Platform, O = Operations, T = Time. Mitattavia asoita voi siis olla sekä tuotteessa itsessään että asioissa, jotka vaikuttavat tuotteeseen.

Rakennetta käytettäessä heuristiikkana voidaan testata rakenteesta nousevia asioita. Käyttöliittymässä on syötekenttiä, painikkeita, tausta, kehykset. Kaikissa näissä on ominaisia testattavia asioita. Rakenteeseen liityvät asiat ovat usein helpoiten mitattavia ja niihin löytyy yleensä valmiita malleja.

Toiminta on sitä, minkälaista toiminnallisuutta tuote tarjoaa. Tämä voi olla laskentalogiikkaa, datan käsittelyä, jne. Tämä pitää kuitenkin pitää erossa käytöstä, koska tuotetta voidaan käyttää eri tavalla kuin sen toiminnallisuus on tarkoitettu. Hyvänä esimerkkinä exceliä voi käyttää vaikkapa pohjapiirrustuksen piirtoon vaikka sen toiminnallisuus on laskentalogiikkaa, jne.

Dataan liittyviä mitattavia asoita voivat olla kaikki sisääntulevan datan, ulosmenevän, järjestelmän sisällä käsiteltävän tai tulkittavan tiedon käsittelyä, määrää, yms. kuvaavat asiat. Data toimii myös lähteenä kaikelle tiedon käsittelynopeuteen, jne. liittyviin asioihin.

Alustasta löytyy myös mitattavia asioita käyttöjärjestelmästä rautaan, selaimiin, nettiyhteyksiin, jne. Alusta on kuten rakennekin, mutta tuotteen ulkopuolelta vaikuttavia voimia. Aika tulee kuvioon mukaan mittaamalla sovelluksen käyttäytymisenä suhteessa aikaan. Miten softa käyttäytyy vuoden yhtämittaisen käytön jälkeen? Jne.

No comments:

Post a Comment