Sunday, 10 October 2010

Mulkoilu (leering)

Tässä määritelmä, joka kehitettiin yrityksessämme kun piti keksiä termi kevyelle katselmoinnille. Tämä siis keksittiin 10.9.2009 Tampereella.

Katselmoinnin kevyempi versio, jossa yksi tai kaksi henkilöä läpilukee dokumentin ja antaa siihen liittyen palautetta. Mulkoilun voi suorittaa joko omatoimisesti (materiaali toimitetaan sähköpostilla tai poimitaan verkkolevyltä) tai se voidaan suorittaa keskitetysti tilassa, jossa dokumentti (tai sen osia) heijastetaan valkokankaalle. Mulkoilussa, kuten kaikessa katselmoinnissa, mulkoilijoidentulee olla tutustunut materiaaliin ennen mulkoilutilaisuutta.

Mulkoilutilaisuudessa on mahdollisesti mukana sihteeri, joka ylöskirjaa mahdolliset kommentit ja huomautukset koskien dokumenttia. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista (vaikkakin suotavaa).

Dokumentin versioelinkaaressa tulee olla vähintään yksi mulkoilu (tai vastaavasti katselmointi) ennen kuin se voidaan julistaa valmiiksi. Jos dokumenttin mulkoillaan osissa, tulee kaikki osat mulkoilla läpi.

Sanan hivenen pahantahtoisesta soinnista huolimatta mulkoilun tarkoitus ei ole tuottaa dokumentin tekijälle mielipahaa tai asettaa tätä naurunalaiseksi. Mulkoilutilaisuus on vapaamuotoinen tilausuus, jossa annetaan rakentavaa palautetta mulkoiltavana olevasta dokumentista.

No comments:

Post a Comment