Tuesday, 17 August 2010

Testauksen Jin ja Jang!

Lueskelin taas kerran gurujen blogeja ja päädyin (ensin James Bachin blogista johdettuna) Michael Boltonin blogilla olleeseen käsikirjoitukseen näiden kähden keskustelusta koskien IEEE:n määritelmää testitapauksesta tai ainakin Lanette Cramerin tulkinta aiheesta:
Clinically defined a test case is an input and an expected result...
Mutta tämä on aivan toinen asia käsiteltäväksi. Kuitenkin seurasin Jamesin ja Michaelin keskustelua ja totesin, että herrat ovat hyvällä asialla, joten ei siitä sen enempää. Sen sijaan erä kommentti Michael Boltonin blogimerkinnässä sai minut ajattelemaan:
“Over-specialize and you breed in weakness"
eli ylierikoistuminen johtaa heikkouteen. Tämä metafora oli alunperin animaatio elokuvasta “Ghost in the Shell", mutta kuten Petteri Lyytikäinen sanoo kommentissa, tämä pätee sekä taistelulajeihin että testaamiseen.

Ajatukseni alkoivat rullata kuin hullu tuolloin, vaikkakin hän puheessaan viittasi ainoastaan ajatusmallien ennakoitavuuteen se pätee mielestäni myös testaustaitoihin. Jos testaaja erikoistuu liikaa yhteen aihealueeseen (sanotaan suorituskykytestaukseen) hänen diversiteettinsä testausmaailmassa katoaa. Testaajan kyky toimia tehokkaana testaajana perustuu juuri sille, että hän osaa ajatella sitä, mitä muut eivät osaa - hän löytää asioita mitä muut eivät löydä.

En sano kuitenkaan, että älkää erikoistuko - päinvastoin! Hankkikaan tietämystä erikoisaloilta ja tulkaa parhaaksi siinä, mitä teette! Muistakaa kuitenkin pitää mielessä se, että ei kaikki testaus ole puristettavissa siihen yhteen alueeseen, johon erikoistut. Tietoja ja taitoja tulee omata muualtakin testauksen piiristä. Manuaalisen testaajan on hyvä osata automatisointia, tutkivan testaajan testitapaustestausta, jne.

Kun pystyy hallitsemaan (ei erikoistumaan) mahdollisimman suureen ja mieluusti toistensa vastapainona toimiviin testaustekniikoihin ja -näkemyksiin, löytyy tie Nirvanaan! Se, joka pystyy tasapainottamaan itsessään ne vastavoimat (Rex Black vs. James Bach) on kuningas testaajien joukossa.

Tämä johtaa myös väistämättä puolueettomuuden tukemiseen. Kun päästään eroon vastakkaisista leireistä, voidaan yhteisellä päämäärällä päästä suurempiin tavoitteisiin!

No comments:

Post a Comment